Первая страница
Наша команда
Контакты
О нас

    Головна сторінка



Харчова промисловість

Скачати 128.11 Kb.

Харчова промисловість




Скачати 128.11 Kb.
Сторінка1/2
Дата конвертації13.06.2017
Розмір128.11 Kb.
ТипУрок
  1   2

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Красноволя

Урок — заочна

подорож на ВДНГ

«Харчова

промисловість»

(9 клас)



Вчитель: Лихач Валентина

Олександрівна

Тема: Харчова промисловість
Мета: Сформувати уявлення про значення харчової промисловості у складі АПК для країни;
Харчова промисловість Харчова промисловість - галузь переробної промисловості, сукупність виробництв харчових продуктів у готовому вигляді або у вигляді напівфабрикатів, а також тютюнових виробів, мила і миючих засобів, парфюмерно-косметичної продукції.
структуру і розміщення основних галузей. Навчити визначати основні принципи підприємств харчової промисловості.

Показати особливості харчової промисловості своєї Волинськоі області.

Розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого

Матеріалу, використовувати набуті знання в повсякденному житті.


Обладнання: карта харчової промисловості України, таблиця «Харчова промисловість. Основні галузі і принципи розміщення»; зразки продукції різних галузей.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Форма проведення: екскурсія до павільйону « Харчова промисловість» виставки досягнень народного господарства – ВДНГ.
Народнé господáрство - економічний термін, який використовується для позначення сукупності галузей і сфер виробництва, споживання та обміну.

Хід уроку:

Вчитель:Сьогодні наш урок пройде не зовсім у звичній для вас формі. Адже нас запросили на виставку досягнень народного господарства, де ми відвідаємо один з багато чисельних павільйонів. І звичайно назва цього павільйону — «Харчова промисловість» звучить так, як і тема нашого уроку.

Але перш ніж відвідати цю виставку, де представляють свою продукцію

Молоді підприємці спілки «Красна Воля», що працюють у галузі переробки

с/г продукції Волинської області, я хочу зробити коротеньку загальну характеристику цієї галузі.

Волинь Воли́нь (давньорус. Волыньска земля, Словеньска земля, Волинська земля, Велика Волинь) - давньоруська історична область, історично-географічний край у басейні південних приток Прип'яті і верхів'ях Західного Бугу (його правих приток), у північно-західній частині сучасної (з 1991 р.)

Харчова промисловість є важливою, якщо не основною , частиною АПК нашої країни.. Високий рівень розвитку с/г, унікальна різноманітність його спеціалізації та своєрідні кулінарні традиції української нації сприяють розвитку харчової промисловості України, яка об’єднує понад 40 галузей і виробництв.

Українці Украї́нці - східнослов'янський етнос, основне і корінне населення України. Як етнос сформувався на землях сучасної України та частині земель сучасних: Польщі, Білорусі, Молдови, Румунії, Угорщини, Словаччини і Росії.
Основною базою харчової промисловості є багатогалузеве сільське господарство.

Харчова промисловість – це комплексна галузь, що об’єднує підприємства, які в першу чергу виробляють продукти харчування.

Ї́жа - все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримання життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з довкілля, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії.
Адже основне призначення цієї галузі – це виробництво різноманітної продовольчої продукції без якої неможливе існування людей. По друге підприємства цієї галузі виробляють парфумерно-косметичну, тютюнову продукцію, мило та інші супутні товари , сировиною для вироблення яких є с/г продукція.

Для України ця галузь є дуже важливою складовою всього народногосподарського комплексу. Адже за загальним об’ємом вартості виробленої продукції харчовій промисловості належить друге місце з поміж усіх галузей промисловості України.

Саме ХП має найбільшу кількість підприємств – середніх і малих, приватних і державних, які займаються виробництвом найрізноманітніших продуктів харчування.

Галузь промисловості - сукупність споріднених підприємств, продукція яких має однакове економічне призначення, характеризується однотипністю використовуваної сировини, технологічних процесів, технічної бази, професійного складу кадрів і умов праці (електроенергетична, паливна, чорна та кольорова металургія, хімічна і нафтохімічна, машинобудівна, металообробна, лісова, деревообробна, легка, харчова та інші).
Виробни́цтво - процес створення матеріальних і суспільних благ, необхідних для існування і розвитку. Створюючи певні блага люди вступають у зв'язки і взаємодію – виробничі відносини. Тому виробництво є завжди суспільним.
Сільське́ господа́рство (с.-г.) - галузь економіки, що призначена для забезпечення населення продовольством і отримання сировини для промисловості. Галузь представлена практично у всіх країнах. У світовому сільському господарстві зайнято близько 1,1 млрд економічно активного населення.

Ось ця схема на дошці показує основні галузі ХП та основні принципи їх розміщення:

а/ близькість до джерел сировини;

б/ близькість до споживача.

Під час розміщення тих або інших підприємств ХП враховуються, звичайно, і їхні специфічні особливості.

Територіальна організація ХП постійно потребує удосконалення, тому що необхідно забезпечити споживача не лише різноманітними, але і свіжими продуктами харчування. Для цього необхідне раціональне розміщення підприємств галузі.

Камбоджійці та філіппінці вживають качині яйця із 19-20-денними зародками, в яких проглядаються сформовані дзьоб і кістки. Страва вважається делікатесом. Назва страви - балут.

А зараз запрошую всіх пройти на виставку. Під час екскурсії прошу звернути увагу на:

— галузі, які представлені;


  • асортимент продукції;

  • сировину з якої вироблена ця продукція

  • її собівартість.

(Візьміть із собою записні книжки і занотовуйте основне під час екскурсії).

  1   2


Скачати 128.11 Kb.

  • Вчитель: Лихач Валентина Олександрівна Тема
  • Обладнання
  • Форма проведення
  • Хід уроку: Вчитель
  • (Візьміть із собою записні книжки і занотовуйте основне під час екскурсії).