Первая страница
Наша команда
Контакты
О нас

    Головна сторінка



Коротко про органік 1 Що таке органічне виробництво?

Коротко про органік 1 Що таке органічне виробництво?




Дата конвертації07.06.2017
Розмір93.1 Kb.







Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) www.fibl.org

Сертифікаційний орган «Органік стандарт»

www.organicstandard.com.ua

ФАКТИ
КОРОТКО ПРО ОРГАНІК


1) Що таке органічне виробництво?

Органічне виробництво – це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження.

Найкра́ща пра́ктика (англ. Best Practice) - спосіб чи метод реалізації бізнес-процесів, який вважається найкращим серед усіх інших відомих методів. Згідно ідеї найкращої практики, в будь-якій діяльності існує оптимальний спосіб досягнення мети, і цей спосіб, який опинився ефективним в одному місці, може виявитися настільки ж ефективним і в іншому.
Органічне сільськогосподарське виробництво (англ. Organic_Farming) - цілісна багатофункціональна модель господарювання та виробництва органічної продукції, яка забезпечує збалансовану динамічну рівновагу між компонентами інтегрованої соціо-економіко-екологічної системи протягом визначеного проміжку часу з метою об'єднання економічного зростання та підвищення життєвого рівня з одночасним поліпшенням стану навколишнього середовища. Органічне землеробство належить до природного землеробства, яке включає багато різновидів (систем), між якими не завжди можна провести чітку межу.
Ї́жа - все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримки життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з навколишнього середовища, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії.
Сировина́ - природні, антропогенні або техногенні речовини та матеріали безпосередньо з яких виробляється продукція. Зазвичай сировиною не називають складні високотехнологічні вироби для яких використовують термін «комплектувальні вироби» тощо.

Джерело - Постанова ЄС 834/2007, див.http://www.organicstandard.com.ua/ua/services/standards
2) Що таке органічна продукція?

Органічна продукція – це продукція, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва.

Органічна сировина для виготовлення органічних продуктів харчування надходить із перевірених джерел: у ґрунт, на якому вирощуються сільськогосподарські культури, протягом 3 років заборонено вносити будь-які речовини хімічного походження.

Ї́жа - все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримання життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з довкілля, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії.
Сільськогосподарські культури - культурні рослини, що вирощуються з метою забезпечення людства продуктами харчування, виробництва сировини для окремих галузей промисловості і кормів для сільськогосподарських тварин.
Тільки по закінченню цього, так званого, перехідного періоду продукція отримує статус органічної. Далі органічна сировина надходить до переробних підприємств, де переробляється окремо від традиційної сировини з метою уникнення змішування. Головне тут – кожен етап виробництва знаходиться під суворим контролем органу сертифікації, який засвідчує дотримання вимог та стандартів органічного виробництва шляхом видачі відповідного сертифікату.
3) Що підтверджує органічну якість продукції?
Я́кість проду́кції - це сукупність властивостей продукції, яку обумовлюють її придатність, задовольнити певні потреби відповідно до призначення.

Органічна якість продукції підтверджується сертифікатом, виданим акредитованим компетентним сертифікаційним органом. В якості інформації для споживача на упаковку наноситься відповідне маркування згідно зі стандартами та інформація про орган, що сертифікує.


4) До кого може звернутися виробник (переробне підприємство або трейдер), щоб пройти процедуру сертифікації органічного виробництва?

На території України працюють 12 іноземних та 1 український сертифікаційні органи.

Український сертифікаційний орган «Органік стандарт» має міжнародну акредитацію на проведення сертифікаційних робіт та визнання Єврокомісії та Швейцарської Конфедерації.

Терито́рія України - суша, води, надра і повітряний простір, що знаходяться в межах державного кордону України.
Швейца́рія (нім. die Schweiz, фр. la Suisse, італ. Confederazione Svizzera, рет. Confederaziun svizra) - нейтральна конфедеративна республіка в Західній Європі.

Виробник може звернутися до будь-якого сертифікаційного органу, який є міжнародно акредитованим.


5) Де можна знайти інформацію про сертифіковані підприємства та асортимент продукції?

В Україні немає єдиного уповноваженого органу, що веде дану статистику на національному рівні. Інформацію про сертифіковані підприємства та асортимент продукції виробників, сертифікованих сертифікаційним органом «Органік стандарт», можна знайти за наступним посиланням http://www.organicstandard.com.ua/ua/clients (запустити пошук або натиснути кнопку «Показати всіх операторів»)



6) Відповідно до яких стандартів можна пройти сертифікацію?

В Україні не створено ще національних стандартів (оскільки немає закону про органічне виробництво), тому сертифікація проводиться за міжнародними стандартами країн або об’єднань країн та приватними стандартами, що визнаються на міжнародному ринку.

Детальніше про найпопулярніші стандарти органічного виробництва:




Постанова Ради ЄС 834/2007– нормативний документ Європейського Союзу (далі - ЄС), що містить правила та вимоги до органічного виробництва. Діє на території країн всього ЄС. Це є найпоширеніший стандарт, відповідно до якого проводиться сертифікація органічного виробництва в Україні. Органічні продукти в Європейському Союзі маркуються єдиним логотипом (органічний логотип ЄС - так званий євро-листок), які вказуються на пакованих сертифікованих органічних продуктах разом із інформацією про сертифікаційний орган та походження органічної сировини.
Нормативна документація - документи, які встановлюють правила, загальні принципи чи характеристики різних видів діяльності або їхніх результатів.
Європе́йський Сою́з (Євросою́з, ЄС, англ. European Union, EU) - економічний та політичний союз 28 держав-членів, що розташовані здебільшого у Європі. Веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі і Європейської економічної спільноти, що були засновані шістьма країнами в 1951 та 1958 роках відповідно.

У країнах, що не є членами Європейського Союзу застосовується стандарт, що є рівнозначним Постанові Ради ЄС 889/2008 та 834/2009.





Національна Органічна Програма (NOP) – національна органічна програма США. Стандарт, відповідно до якого проводиться сертифікація для виробників, які орієнтуються на американський ринок.




Японські сільськогосподарські стандарти (JAS) – національні стандарти Японії, відповідно до яких проводиться сертифікація для виробників, які орієнтуються на японський ринок.




Стандарти «Біо Свісс» (Bio Suisse) – приватні стандарти швейцарської Асоціації органічних виробників «Біо Свісс», що є дуже поширеними в Швейцарії, відповідно до них проводиться сертифікація для виробників, спрямованих на швейцарський ринок.

Повні тексти вказаних стандартів, ви можете знайти за посиланням:



www.organicstandard.com.ua/ua/services/standards
7) Де можна знайти додаткову інформацію про органічне виробництво?

Корисні веб-ресурси:

www.ukraine.fibl.org (укр.мова)

www.fibl.org

www.organicstandard.com.ua (укр.мова)

www.biolan.org.ua (укр.мова)

www.organic.com.ua (укр.мова)

www.ifoam.org

www.organic-europe.net

www.organic-world.net

www.organic-market.info

www.bioaktuell.ch

www.biofach.de

www.eko-connect.org (рос. мова)

www.bio-markt.info/

www.o-r-a.org

www.organicstandard.com

www.organic-bio.com (рос. мова)

www.organic.org.ua (укр. мова)
8) Яка органічна сертифікована продукція вже є в Україні?

- Перелік українських сертифікованих органічних продуктів:



    • Зернові культури (пшениця, жито, тритікале, ячмінь, овес, просо, гречка, кукурудза тощо)

    • Бобові культури (горох, соя, люпин, вика, квасоля, боби тощо)

    • Олійні культури (соняшник, ріпак, гірчиця, льон)

    • Овочі (картопля, морква, буряк, капуста, спаржа, огірки, помідори, кабачки, цибуля, ревінь, перець)

    • Зеленні (петрушка, кріп, салати)

    • Кавуни, дині, гарбузи

    • Фрукти (сливи, яблука, груші, абрикоси, вишня) – свіжі, сушені, морожені

    • Ягоди (малина, ожина, суниці, полуниці, чорниця, брусниця, журавлина, калина, кизил, чорноплідна горобина (аронія), бузина) – свіжі, сушені, морожені

    • Виноград

    • Ефіроолійні культури (лаванда, шавлія, троянда, розмарин, коріандр)

    • Молоко, кефір, сметана, м’який сир (творог), вершки, масло

    • М'ясо

    • Яйця

    • Гриби, горіхи, мед

    • Перероблена продукція: хлібобулочні вироби, крупи, борошно, джеми, сиропи, соки, соуси, рослинні олії, консервовані овочі, тощо.
      Хлібобу́лочні ви́роби - харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини для хлібобулочних виробів.



9) Чи імпортуються в Україну органічні продукти?

Так, в Україну імпортуються органічні продукти, переважно з країн ЄС. Імпортовані продукти реалізуються в мережах магазинів Delight, Goodwine, Сільпо (Fozzy Group), Натур Бутік, Органік Ера, Pareco, HIPP, Glossary Organic Products, та інші.


10) Які органічні продукти можна знайти на полицях магазинів?

Поряд з імпортованими органічними продуктами на полицях магазинів можна знайти українські органічні продукти від таких виробників: ТОВ "Фабрика бакалійних продуктів", ТМ Жменька (органічні крупи, борошно, цукор), ТОВ «Органік Оригінал», ТМ Екород (органічні крупи, борошно, кавуни, дині, олія соняшникова, мед), ТМ ЕтноПродукт (органічне молоко, кефір, сметана, м'ясо, мед), Пан Еко (органічні джеми, сиропи, соки, сухофрукти, м’ясні продукти зі свинини), ТОВ «Велс Органік» (органічні овочі), ТМ Царський садовник (органічні овочі), ТМ Хлібіо (хлібобулочні вироби), ТОВ «Продовольча компанія «Екопродукт» (органічні чаї ТМ «Карпатський чай»), ТОВ «Екохліб-плюс» (органічний хліб), Галка (органічна кава) тощо.


11) Як можна розпізнати дійсно органічний продукт?

Щоб впевнитись, що продукт є органічним, споживач повинен звернути увагу на маркування, де нанесений відповідний логотип певного органічного стандарту та вказаний сертифікаційний орган. А також має право вимагати сертифікат, де вказується виробник (переробне підприємство) та асортимент продукції. Окрім того, дійсність органічного сертифікату можна перевірити на сайті сертифікаційного органу. Дійсність сертифікату операторів сертифікованих сертифікаційного органу «Органік Стандарт» можна перевірити на сайті www.organicstandard.com.ua/ua/clients


12) Де можна придбати органічні продукти?

Мережа, через яку поширюються органічні продукти, росте. Більшість точок продажу знаходяться в Києві – це і супермаркети, і невеличкі спеціалізовані магазини, і он-лайн мережі, в яких споживач може отримати інформацію про продукти та зробити замовлення.


Веб-ресурси основних спеціалізованих магазинів, що реалізують органічні продукти:

www.natur-boutique.ua

www.organicera.com.ua

www.ecochic.com.ua

www.terraorganica.com.ua

www.ecoclub.in.ua


www.naturalfood.products.in.ua

www.pareco.in.ua

www.organicfood.com.ua

www.balancemenu.com

www.pan-eko.com

www.hipp.ua

www.ecoidea.com.ua

www.glossary.com.ua

www.ecokorzina.com.ua

www.ecoproduct.com.ua

www.ecotatco.lviv.ua

Супермаркети або мережі магазинів, які мають органічні продукти:

www.megamarket.com.ua

www.silpo.ua

www.delight-ukraine.com


www.shlyah.kiev.ua

www.goodwine.com.ua

www.metro.ua


www.billa.ua

www.furshet.ua

супермаркет «West line»

Опера Маркет (Львів) тощо

Перелік також можна переглянути тут http://www.biolan.org.ua/uk/organic-agriculture/wheretobuy/


13) Яка є спеціалізована виставка органічної продукції у світі?

Найбільша спеціалізована міжнародна виставка органічних продуктів – BioFach, що відбувається щолютого у м.Нюрнберг, Німеччина.

У 2013 році БіоФах виповнилося 24 роки. Загалом у виставці взяли участь 2396 експонентів, її відвідали близько 41 500 відвідувачів (у 2012 р.– 40 315) зі 129 країн світу.

Краї́на - це територія з визначеними кордонами й населенням, що являє собою єдине ціле з погляду історії, культури, нації та в політико-географічному відношенні може бути незалежною або залежною. Країна не завжди є державою, наприклад Україна в 1900 р.
При цьому 43% відвідувачів виставки, яка щорічно проводиться у Німеччині, були іноземцями. Найбільша їх кількість прибула з Італії, Австрії, Франції на Нідерландів, не рахуючи громадян Німеччини.

Було представлено органічні продукти харчування (молочні та м’ясні продукти, бакалія, вина, кондитерські вироби, риба, яйця, напої, спеції, овочі, фрукти тощо), текстиль, косметику, навчальні, дослідні, консультаційні, сертифікаційні компанії тощо.

Камбоджійці та філіппінці вживають качині яйця із 19-20-денними зародками, в яких проглядаються сформовані дзьоб і кістки. Страва вважається делікатесом. Назва страви - балут.
Конди́терські ви́роби (солодощі, ласощі) - висококалорійні та легкі у засвоюванні харчові продукти із великим вмістом цукру, чи фруктози, що вживаються завдяки приємному смаку та запаху. Основними продуктами для приготування солодощів служать тісто, молокопродукти, цукор, мед або фруктоза, желатин, сухофрукти та різноманітні ароматизатори.

Паралельно з БіоФах відбувалась виставка натуральної косметики Віванесс (Vivaness).

93% покупців зі сфери торгівлі, які відвідали цього року Біофах та Віванесс, повідомили, що вони задоволені своїм перебуванням на цих виставках. Понад 80% планують побувати тут і в 2014 р.

7 500 учасників відвідали понад 180 окремих заходів (включаючи презентації компаній), що проводились в рамках Біофах та Віванесс.
14) Чи представлена Україна з органічною продукцією на найбільшій міжнародній органічній виставці БіоФах?

Так, вже п’ять роки поспіль Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) та Швейцарська програма сприяння імпорту (SIPPO) за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації сприяють активній участі української делегації у виставці БіоФах.

Швейцарія не має офіційної столиці. Берн з 1848 року має статус «федерального міста» («Bundesstadt»), тобто міста, де розташовано федеральні органи влади, він є столицею кантону Берн.

Експонентами, які представляли українську органічну продукцію, є: Галекс-Агро, ПП (Новоград-Волинський, Житомирська область), Фабрика бакалейних продуктів,ТОВ, ТМ Жменька (Київська обл.), ТОВ «Органік Агро» («Мікоген - Україна») (Тернопільська обл.), Агрофірма "Поле", ТОВ (Черкаська обл.) Дарліссад (Волинська область), ТОВ «Сумифітофармація» (Суми), ТОВ «Чиста флора – Біо» (Івано-Франківська обл.). Вони представляли органічні зернові культури, органічні крупи, органічні лікарські рослини та інгредієнти для чаю та зборів, органічні сушені/заморожені ягоди, органічні гриби сертифіковані відповідно до Постанови Ради ЄС №834/2007.

Ліка́рська росли́на(лат. Plantae medicinales) - рослина, органи або частини якої є сировиною для отримання засобів, що використовуються в народній, медичній або ветеринарній практиці з лікувальною або профілактичною метою.
Жито́мирська о́бласть - область на півночі України, в межах Поліської низовини, на півдні в межах Придніпровської височини. На півночі межує з Гомельською областю Білорусі, на сході з Київською, на півдні з Вінницькою, на заході з Хмельницькою та Рівненською областями України.
Зернові́ культу́ри (також, хлібні рослини) - найважливіша група вирощуваних однорічних трав'янистих рослин, оброблюваних для отримання зерна - основного продукту харчування людини, сировини для багатьох галузей промисловості, та використовується для виробництва корму для тварин.

У 2013 р. українські органічні харчові продукти експонували на виставці Біофах 6 компаній на стенді Швейцарської програми сприяння імпорту (SIPPO): ТОВ «Агрофірма «Поле» (Черкаська обл., органічні зернові, бобові), ТОВ «Галс ЛТД» (Чернівецька обл., органічний березовий сік та мікси), ПП НСНФ «Соєвий вік» (Кіровоградська обл., органічна соя), ТОВ «Чистий продукт – С» (Донецька обл., органічні фрукти, овочі, баштанні), ТОВ «Сумифітофармація» (Сумська обл., органічні лікарські трави) та ТОВ «Дарліссад» (Волинська обл., органічні ягоди). Більшість з них сертифіковані міжнародно акредитованими сертифікаційними органами – «Органік стандарт» (Україна) та IMO (Швейцарія) відповідно до європейських стандартів органічного виробництва (Постанова Ради ЄС №834/2007).

Європе́йський коміте́т зі стандартиза́ції (фр. Comité Européen de Normalisation, CEN) - міжнародна неприбуткова організація, основною метою якої є сприяння розвитку торгівлі товарами та послугами через розробку та запровадження європейських стандартів (євронорм, EN).





Інформацію підготовлено в рамках швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» (2012-2016), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.





  • КОРОТКО ПРО ОРГАНІК
  • 2) Що таке органічна продукція
  • 3) Що підтверджує органічну якість продукції
  • 4) До кого може звернутися виробник (переробне підприємство або трейдер), щоб пройти процедуру сертифікації органічного виробництва
  • Швейцарської Конфедерації
  • 5) Де можна знайти інформацію про сертифіковані підприємства та асортимент продукції
  • 6) Відповідно до яких стандартів можна пройти сертифікацію
  • 7) Де можна знайти додаткову інформацію про органічне виробництво Корисні веб-ресурси
  • 8) Яка органічна сертифікована продукція вже є в Україні
  • 9) Чи імпортуються в Україну органічні продукти
  • 10) Які органічні продукти можна знайти на полицях магазинів
  • 11) Як можна розпізнати дійсно органічний продукт
  • 12) Де можна придбати органічні продукти
  • 13) Яка є спеціалізована виставка органічної продукції у світі
  • 14) Чи представлена Україна з органічною продукцією на найбільшій міжнародній органічній виставці БіоФах