Первая страница
Наша команда
Контакты
О нас

    Головна сторінка



Оцінка якості алкогольних напоїв в. М. Орлова

Скачати 102.51 Kb.

Оцінка якості алкогольних напоїв в. М. Орлова




Скачати 102.51 Kb.
Дата конвертації18.05.2017
Розмір102.51 Kb.

ОЦІНКА ЯКОСТІ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ
В.М. Орлова

доцент кафедри товарознавства і торговельного підприємництва, к.т.н.

Товарозна́вство - це комплексна наукова дисципліна, яка включає системи наукових знань, методів та практичних заходів, спрямованих на формування та розвиток асортименту та якості товарів з метою максимального задоволення потреб.
Підприє́мництво, підприє́мницька дія́льність - самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність із метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку.
, доцент



Дніпропетровський університет ім. А.Нобеля, м. Дніпропетровськ
Сьогодні ринок алкогольної продукції в Україні є досить насиченим.
Проду́кція (рос. продукция, англ. production, output, produce, нім. Produktion f, Erzeugnisse n pl, Produkte n pl, Güter n pl) - матеріальний результат трудової діяльності або виробничих процесів, що має корисні властивості і призначений для використання споживачем.
Алкоголізм, або алкогольна залежність - характерна психофізична залежність від алкоголю, основою якої є його наявність в обмінних процесах людського організму, яка розвивається внаслідок хронічного зловживання спиртними (алкогольними) напоями.
На ринку лідирують п’ять компаній, а саме: «Національна горілчана компанія» (ТМ «Хлібний дар», «Цельсій», «Козацька рада», «Перша гільдія», Rada, «Перепелка», «Байка» и др.), холдинг Global Spirits (ТМ «Хортиця», «Мороша», Blagoff), УВК Nemiroff (ТМ «Українська медова з перцем», Nemiroff Original, «Українська березова особлива», Nemiroff Premium и Nemiroff LEX), Кримська горілчана компанія (ТМ «Medoff», «Природна колекція», «Наша Марка», «Мърная», «Хуторок») и УАК Олімп (ТМ Prime, «Істинна», «5 капель», «Приватна колекція», «Біленька», «Вдала») [1].
Горі́лка (іноді в народі вживається слово горівка), або оковита (лат.
Літр 40 % горілки важить 953 г.
aqua vita - вода життя, жива вода)- міцний алкогольний напій з очищенного спирту. Горілка складається з розчину етилового спирту у воді, зазвичай - 40 % (об'ємних одиниць).
Global Spirits - міжнародний алкогольний холдинг. Заснований в 2008 році і об'єднує профільні активи в алкогольній галузі.

Згідно з результатами дослідження компанії Research & Branding Group, проведеного в березні 2013 р. горілку в Україні в основному купують 1-2 рази в місяць (82%) і 10,4% громадян купують горілку з періодичністю 1 раз в 2 тижні [1]. Найчастіше українці купують такі торгові марки горілки як Nemiroff, Хортиця і Хлібний дар При цьому значимою проблемою залишається поява у магазинах алкогольної продукції низької якості.

Невелика кількість горілки (не більше 50 г) тимчасово загострює розумові здібності.
Вміст альдегідів, ефірів та сивушних масел в горілці набагато менший, ніж в інших міцних напоях, але горілка часто вважається токсичнішою.
100 г горілки містить 235 ккал.
Результат, пі́дсумок, (заст. ску́ток, вислід) - кінцевий наслідок послідовності дій. Можливі результати містять перевагу, незручність, вигоду, збитки, цінність і перемогу. Результат є етапом діяльності, коли визначено наявність переходу якості в кількість і кількості в якість.
Проблема - складне теоретичне або практичне питання, що потребує розв'язання, вивчення, дослідження. Проблема - об'єкт (питання, недолік чи потреба чогось,завада від надлишку чи наявності чогось, процес) явище збуджуючого характеру як стимул діяльності спонукаючого характеру - незадоволений попит чи нереалізовані потреби (нестача або відсутність, надлишок або наявність чого-небудь), дефект, вада, чи загроза що змушує цілеспрямовано ліквідувати проблему шляхом уникнення взаємодії чи зміни стану об'єкту, себе чи свого ставлення до подій.
Знак для товарів і послуг, також товарний знак, торгова марка, торговельна марка, англ. trademark - позначення, знак за яким товари та послуги одних осіб відрізняються від товарів та послуг інших осіб.
У деяких випадках мають місце фальсифікації. Тому проведення експертизи якості алкогольних напоїв є актуальним.

Для проведення експертизи було відібрано 7 зразків горілки від одного постачальника – ТОВ «Торговий дім «Мегаполіс», характеристика яких представлена у табл. 1.

Огляд відібраних зразків показав, що на всіх пляшках присутні етикетки і акцизні марки.

Постачальник або вендор (англ.
У той же час, ті ж 50 г притупляють реакцію і точність рухів.
Vendor) - будь-яка юридична (організація, підприємство, установа) або фізична особа, що поставляють товари або послуги замовникам. Постачальник здійснює підприємницьку діяльність відповідно до умов укладеного договору поставки, який є одним з видів договору купівлі-продажу.
Експерти́за (від лат. expertus - досвідчений, знавець) - розгляд, дослідження експертом-фахівцем якихось справ, питань, що потребують спеціальних знань. У найбільш загальному вигляді експертиза - це спосіб аналізу причинно-наслідкових зв'язків не тільки стосовно того, що вже відбулося, але й того, що очікується, має або може відбутися; це спосіб пізнання певної реальності у тих випадках, коли ця реальність не піддається прямому вимірюванню, обрахуванню і взагалі якому завгодно «об'єктивному дослідженню».
Акци́зна ма́рка - спеціальний знак, що ним маркують підакцизні товари (алкогольні напої та тютюнові вироби) і наявність якого підтверджує сплату акцизного збору, легальність ввезення та право реалізації цих виробів на території держави.
Етикетки виконані на якісному папері, мають написи і маркувальні знаки, що легко читаються, акуратно наклеєні виробничим способом. Поверхня пляшок чиста, без видимих забруднень і слідів клею. Тара щільно закупорена та не дає течі при перевертанні. Поверх пробки на кожної пляшки наклеєна акцизна марка з відповідною голографічним захистом. При вивченні повноти маркування було встановлено, що на маркуванні усіх представлених зразків була інформація, наявність якої відповідає нормативним вимогам.
Маркування - це процес нанесення марковання. Нанесення тексту, умовних позначень та малюнків на упаковку та (чи) продукцію. У процесі наноситься комплекс відомостей різного характеру щодо продукції, процесу чи послуги у вигляді тексту, окремих графічних, кольорових символів (умовних позначень) та їхніх комбінацій.
Забруднення довкілля - процес зміни складу і властивостей однієї або декількох сфер Землі внаслідок діяльності людини. Приводить до погіршення якості атмосфери, гідросфери, літосфери та біосфери. Допустима міра забруднення довкілля в різних країнах регламентується відповідними стандартами, нормативами, законами.
Но́рма (лат. norma - дослівно «косинець», у переносному значенні - «правило») - регулятивне правило, яке вказує межі свого застосування; відповідає чомусь типовому або звичайному.

За методикою [2] була проведена дегустація зразків.

Дегуста́ція (фр. degustation і від лат. degustare - спробувати на смак) - випробування та/або оцінка якості харчових продуктів за допомогою смаку .
Результати оцінки органолептичних властивостей зразків експертами відповідно до бальної системи наведено у табл. 2.

У процесі дегустації усі члени комісії відмітили, що зразок № 4 має не виражений характерний блиск, тому за показником прозорість та колір було понижено бал. За показником смаку жоден зразок не отримав вищу оцінку, а зразок № 4 взагалі було охарактеризовано як кілька різкуватий та отримав найменшу оцінку, також комісії не сподобалися зразки № 3 та № 2 які мали також різкуватий смак, але менш виражений ніж у зразка № 4. За показником аромату усі зразки були оцінені як хороші, але жоден не отримав оцінку відмінно.



Таблиця 1 – Характеристика зразків

зразка


Виробник

Торгова марка

Вид найменування

Склад

1

УГК Nemiroff, м. Немирів, Вінницька обл., Україна

ТМ Nemiroff

горілка «Класична» зі спирту «Люкс»

вода артезіанська питна підготовлена, спирт етиловий ректифікований «Люкс», настій пророслого зерна жита, цукор, глюкоза

2

ТОВ «Національна горілчана компанія», с.Степанки, Черкаська обл., Україна

ТМ Хлібний дар

горілка «Класична» зі спирту «Люкс»

вода артезіанська питна підготовлена, спирт етиловий ректифікований «Люкс», настій пророслого зерна жита, цукор, глюкоза

3

ТОВ «Кримська горілчана компанія», м.Сімферополь, Крим, Україна

ТМ Medoff

горілка «Classic» зі спирту «Люкс»

вода питна підготовлена, спирт етиловий ректифікований «Люкс», глюкоза, ароматний спирт прополісу

4

ЗАТ «Алеф-Ваніль», завод «Атлантіс»,

м. Синельникове, Дніпропетровська обл., Україна

ТМ Українка

горілка «Справжня» зі спирту «Люкс»

вода питна підготовлена, спирт етиловий ректифікований «Люкс», настій зерен пшениці цукор, глюкоза

5

ТОВ НВП «Гетьман»,

м. Львів, Україна

ТМ Мороша

горілка «Джерельна» зі спирту «Люкс»

вода питна підготовлена, спирт етиловий ректифікований «Люкс», цукровий сироп, концентрат лактулози, кислота винна

6

ТОВ «ЛВЗ «Хортиця»,

М. Запоріжжя, Україна

ТМ Хортиця

горілка «Класична» зі спирту «Люкс»

вода питна підготовлена, спирт етиловий ректифікований «Люкс», настій зерен пшениці

7

Імідж Холдинг, АК, м.Нове Запоріжжя, Запорізька область, Україна

ТМ Благов

горілка «Класична» зі спирту «Люкс»

вода питна виправлена, спирт етиловий ректифікований з харчової сировини «Люкс», цукровий сироп, настій пшениці, сода, лимонна кислота

Виходячи з даних наведених у табл. 2 була розрахована підсумкова оцінка кожного зразка: зразок №1, горілка «Класична» ТМ Nemiroff: 9,8 – «відмінно»;

В невеликій кількості горілка зігріває, а у великій - навпаки.
зразок №2, горілка «Класична» ТМ Хлібний дар: 9,4 – «відмінно»;
Термін зберігання горілки за українським законодавством - 1 рік. Це обумовлено невисокою якістю стандартного українського спирту та негативним впливом на склад горілки скляної або пластикової тари. Сама по собі горілка з часом не псується
зразок №3, горілка «Classic» ТМ Medoff: 9,1 – «добре»; зразок №4, горілка «Справжня» ТМ Українка: 8,9 – «задовільно»; зразок №5, горілка «Джерельна» ТМ Мороша: 9,6 – «відмінно»; зразок №6, горілка «Класична» ТМ Хортиця: 9,6 – «відмінно»; зразок №7 горілка «Класична»ТМ Благов: 9,1 – «добре».



Таким чином, враховуючи встановлений обмежувальний бал, нижче якого виробу вважається недоброякісними, можна відмітити, що всі зразки, горілка під ТМ Українка, мають високі органолептичні показники.

Таблиця 2 – Результати оцінки органолептичних показників зразків

Найменування показника

Зразок

Оцінка, що надав експерт

Середня оцінка

1

2

3

Прозорість та колір

1

2

2

2

2,0

2

2

2

2

2,0

3

2

1,8

2

1,9

4

1,8

1,8

1,8

1,8

5

2

1,8

2

1,9

6

2

2

2

2,0

7

2

2

2

2,0

Смак

1

4

4

3,8

3,9

2

3,8

3,6

3,6

3,7

3

3,6

3,6

3,8

3,7

4

3,5

3,5

3,5

3,5

5

3,8

3,8

3,8

3,8

6

4

4

3,8

3,9

7

3,6

3,6

3,6

3,6

Аромат

1

3,8

4

3,8

3,9

2

3,8

3,8

3,6

3,7

3

3,5

3,5

3,5

3,5

4

3,5

3,5

3,5

3,5

5

3,8

4

3,8

3,9

6

3,6

3,8

3,6

3,7

7

3,5

3,5

3,5

3,5

При порівнянні результатів фізико-хімічних показників якості відібраних зразків з даними нормативно-технічної документації на відповідні види продукції, було встановлено, що усі зразки відповідають вимогам якості ДСТУ 4256:2003 «Горілка та горілка особлива. Технічні умови». Міцність усіх зразків складає 40%. Обсяг соляної кислоти витрачений на титрування усіх зразків не перевищує 3.
Докуме́нт - базова теоретична конструкція, яка відноситься до всього, що може бути збережене або представлене, щоб служити як доказ для певної мети.
Хлоридна кислота, також: соляна кислота, хлороводнева кислота - розчин хлороводню (HCl) у воді. Соляна кислота є типовою кислотою. За своєю хімічною активністю вона належить до найсильніших кислот. Подібно до інших сильних кислот вона активно розчиняє більшість металів з виділенням водню, взаємодіє з оксидами металів тощо.
0 см3, що свідчить про відповідну лужність зразків. Масова концентрація альдегідів в перерахунку на оцтовий в 1 дм 3 безводного спирту, у кожному зразку також відповідає встановленим нормам.
Альдегі́ди - аліфатичні та ароматичні органічні хімічні сполуки, що містять альдегідну групу -СHО. Альдегіди та кетони характеризуються тим, що містять однакову функціональну групу, яку називають карбонільною або оксогрупою.
Треба відмітити, що у зразку №1, цей показник найменший. Масова концентрація сивушних масел у кожному зразку також знаходяться у межах норми, але кращій результат було отримано у зразку № 6, концентрація у якому 1,4 мг у 1 дм3 безводного спирту.

Список використаних джерел



1. Research & Branding Group. Обзор рынка водки – [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http://rb.com.ua/rus/marketing/tendency/8791.

2. Положення про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості спирту, горілок, горілок особливих, лікеро-горілчаних та слабоалкогольних напоїв – [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE16687.html



Скачати 102.51 Kb.

  • Таблиця 1 – Характеристика зразків
  • «Національна
  • «Атлантіс»
  • Таблиця 2 – Результати оцінки органолептичних показників зразків