Первая страница
Наша команда
Контакты
О нас

    Головна сторінка



Огляд європейського ринку щодо продукції рибальства та аквакультури

Скачати 74.52 Kb.

Огляд європейського ринку щодо продукції рибальства та аквакультури




Скачати 74.52 Kb.
Дата конвертації07.06.2017
Розмір74.52 Kb.

Огляд європейського ринку щодо продукції рибальства та аквакультури
Ключові моменти місяця. Серпень і вересень 2013 року
За матеріалами електронного видання Європейської Комісії «Огляд європейського ринку щодо продукції рибальства та аквакультури»
ГЛОБАЛЬНЕ ПОСТАЧАННЯ
Загальна рибогосподарська політика (ЗРП): на основі наукових рекомендацій і з метою дотримання екологічно та економічно сталого рибальства, а також у відповідності до основних принципів ЗРП, Європейська Комісія запропонувала промислові можливості на 2014 рік у Балтійському морі.
Електронне видання Електро́нне видання́ - електронний документ (група електронних документів), що пройшов редакційно-видавничу обробку, має вихідні відомості та призначений для розповсюдження в незмінному вигляді.
Європе́йська комі́сія (або скорочено Єврокомі́сія) - вищий орган виконавчої влади Європейського Союзу, який приблизно відповідає ролі і функціям уряду у системах національних держав. На відміну від національних урядів, Єврокомісія може також користуватися функцією законодавчої ініціативи, але тільки у рамках ЄС та відповідно до Законодавства Європейського Союзу.
Це встановлює кількість риби, яку можна виловлювати рибалкам ЄС, що призводить до збільшення уловів на 10 % за обсягом усіх рибних запасів, крім лосося.
Угода про партнерство (УПП) ЄС-Марокко: Європейська Комісія ініціювала чотирьохрічний Протокол з Марокко, який забезпечить відповідальне міжнародне управління рибальством для шести категорій рибальства, що здійснює як промисловий, так і дрібномасштабний флот. Багато країн-членів ЄС зацікавлені в цій угоді.
Рибальство/ЄС: У середині липня Європейська Комісія затвердила оновлений список суден, які не можуть вивантажувати або продавати свою рибу ЄС, тому що вони були визнані такими, які займаються незаконним, непідзвітним та нерегульованим промислом (ННН). Перелік включає в себе судна зі списків ННН-суден, які були визначені регіональними рибогосподарськими організаціями (РРО) по всьому світу.
Ресурси/ICES: Міжнародна рада з дослідження моря (ICES) випустила свої рекомендації щодо уловів на 2014 рік для низки рибних запасів у Біскайській затоці і водах Атлантики, прилеглих до Іберійського півострова.
Біска́йська зато́ка (ісп. Golfo de Vizcaya, фр. Golfe de Gascogne, баск. Bizkaiko Golkoa, окситан. Golf de Gasconha) - частина Атлантичного океану, розташована на північ від Іспанії і на захід від Франції і що тягнеться від Галісії до Бретані.
Піренейський (або Іберійський) півострів, найбільший у Південній Європі. Його площа становить 580 тис. км². Сполучається із материком вузькою смугою суші, порізаною за всією шириною пасмами Піренеїв; 60 % території Піренейського півострова охоплює плоскогір'я Месета, зі сходу обмежене Іберійськими горами; на півдні Андалузькі гори, висота до 3478 м (г. Мульясен, найвища вершина Піренейського півострова)
Види включають в себе: океанічну ставриду (1,800 тонн на Азорських островах), звичайну атлантичну ставриду (35,000 тонн на португальському узбережжі), хека (13,123 тонн на португальському узбережжі) і сардину (17,000 тонн на півночі і північному заході Іспанії, а також на португальському узбережжі).
Азо́рські острови́ (порт. Ilhas dos Açores) - архіпелаг із 9 гористих вулканічних островів та кількох рифів у північній частині Атлантичного океану на захід від Піренейського півострова, на двох третинах заходу якого розташована Португалія.
Крім того це вперше, коли ICES дала рекомендацію щодо сардини (27,554 тонн) в південній Бретані, південній і центральній частині Біскайської затоки, Ірландському морі і протоці Ла-Манш.
Ресурси/Сталий розвиток: французькі рибалки, які ведуть промисел патагонського іклача (Dissostichus eleginoides), були сертифіковані Морською наглядовою радою (MSC). Загально допустимий улов складає 5,000 тонн і розділений серед шести риболовецьких компаній, які ведуть промисел у французькій виключній економічній зоні плато Кергелен. Оцінки підтвердили сталість цього промислу і призвели до консолідації методів оцінки запасів для цього виду.
Ресурси/Сертифікація: сектори блакитної мідії у Північній Ірландії і Республіці Ірландія були сертифіковані Радою з екологічно раціонального морського промислу при умові можливості відстеження сертифікації ланцюга поставок.
Кергеленське плато - підводне плато вулканічного походження, розташоване в південній частині Індійського океану і частково в Південному океані, одне з найбільших підводних плато планети. Є великою магматичною провінцією.
Ірландія Ірла́ндія (ірл. Éire - МФА: [ˈeːrʲə], англ. Ireland), Республіка Ірландія (ірл. Poblacht na hÉireann, англ. Republic of Ireland) - держава в північно-західній Європі на 5/6 території о. Ірландія, що був поділений 1921 року.
Це стосується мідій, які виловлюються як корм для розведення донної блакитної мідії, що є одним з ключових факторів для аквакультури в обох країнах.
Торгівля/Лосось/Норвегія: вартість експорту норвезького лосося в серпні зросла на 31 % у вартісному вираженні у порівнянні за аналогічний період минулого року, що складає приблизно 408 млн. євро (3,3 млрд. норвезьких крон).
Норвезька крона (норв. Norsk krone, код: NOK) - офіційна валюта Норвегії. Ділиться на 100 ере (øre). Цетральний банк - Норвезький банк.
Середня ціна на свіжого необробленого норвезького лосося була приблизно 5,12 євро/кг (41,45 норвезьких крон/кг), що є більше на 41% порівняно з аналогічним місяцем 2012 року. 69% норвезького лосося було експортовано до ЄС у порівнянні з 65% в серпні минулого року. Франція (найбільший ринок ЄС свіжого необробленого лосося для обробки та споживання), Польща (найбільший ринок ЄС сировини для обробки) і Російська Федерація – були найбільшими імпортерами норвезького лосося.
Торгівля/Креветка/Аргентина: У липні і серпні 2013 року велика кількість червоної креветки надійшла на європейський ринок. Протягом перших тижнів липня ціни залишались стабільними на досить високому рівні. Проте в серпні поставки почали перевищувати попит, що спричинило падіння цін. Водночас попит Азії на аргентинську креветку збільшився у серпні в результаті дефіциту на креветку Vannamei і на захмарні ціни на цю продукцію. Отже більшість аргентинської креветки була реекспортована з Європи, зокрема з Іспанії, до Азії.
Аквакультура/Естонія: Стратегія розвитку аквакультури в Естонії за 2014-2020 роки вимагає збільшення обсягу виробництва естонської риби та раків в десятикратному розмірі (близько 4000 тонн) і 50% ринкової частки внутрішнього ринку для господарств аквакультури. Стратегія визначає умови конкуренції, які постають перед сектором аквакультури і пропонує низку заходів щодо розвитку сектору аквакультури Естонії і нарощення обсягу її експорту.
4.Споживання
4.1 Роздрібні ціни на райдужну форель

Райдужна форель належить до лососевої товарної групи.

Ціна́ - фундаментальна економічна категорія, яка означає кількість грошей, за яку продавець згоден продати, а покупець готовий купити одиницю товару (певної цінності, в т.ч. нематеріальної, наприклад, знання).
Це одна з найбільш масових прісноводних риб, що є об’єктом аквакультури в багатьох країнах світу. Рибу відловлюють по досягненні нею різних розмірів: від 250-500 гр. до 1-2 кг.


Форель складає приблизно 70% від загального об’єму продукції аквакультури (станом на 2012 рік) вирощеної в ЄС. Італія (38000 тонн), Франція (35000 тонн), Данія (37000 тонн), Німеччина (16000 тонн) та Іспанія (19000 тонн) є найбільшими виробниками форелі в ЄС. Та все ж Туреччина обігнала всі ці країни, виробивши 115000 тонн (111300 тонн в прісній воді та 3200 тонн в солоній воді відповідно).
Райдужна форель має ніжне м’ясо світло рожевого кольору, з м’яким смаком. В залежності від побажань покупців та ринків збуту, вона реалізовується в свіжому, охолодженому (необроблена риба та філе) та готовому до вживання вигляді (напр. як копчене філе форелі). Готувати форель можна по-різному: її можна варити за допомогою пари, тушкувати, варити, готувати в мікрохвильовій печі та запікати.
Середньомісячна роздрібна ціна на форель в 4 країнах ЄС: Фінляндії, Франції, Іспанії та Швеції дуже відрізняється.
В Іспанії в проміжку з січня 2010 по серпень 2013 року ціна на філе форелі (200-300 гр.) залишалася стабільною на рівні, приблизно, 5,1 євро за кілограм. Протягом перших 7 місяців 2013 року спостерігалося незначне підвищення ціни до 5,3 євро за кілограм. В той час як в серпні вже був зафіксований помітний спад ціни (на 22%).
У Франції починаючи з 2011 року ціна на необроблену, оброблену та порційну форель (вагою приблизно 250 гр.) складала в середньому 7,6 євро за кілограм. Але вже в 2013 році, починаючи з травня місяця, спостерігається поступове зростання цін, які досягли найвищого значення у 8,32 євро за кілограм (в липні 2013 року). Ціни залишаються досить стабільними та майже не носять сезонного характеру.
Протягом останніх трьох років у Швеції спостерігалося найвище коливання цін, від мінімальних 8,7 євро в січні 2011 до 13,5 євро за кілограм в серпні 2011 року, тобто ціна зросла на 55 %. Ціна на райдужну форель (свіжа риба вагою 1 кг) залежить від сезону, досягаючи найвищого значення протягом липня-вересня.
Пструг райдужний також: форель райдужна (Parasalmo mykiss) - вид лососевих риб роду Oncorhynchus, батьківщиною якої є західна частина Північної Америки - від Південної Аляски до Каліфорнійського узбережжя.
В липні 2013 року (дані актуалізовані лише до цього місяця) ціни досягли позначки 9,43 євро за кілограм.
Фінляндія, в середньому, імпортує 9% від загального об’єму європейського імпорту райдужної форелі і зазначає роздрібні ціни на два основні продукти: райдужна форель (необроблена риба, 1кг) та філе (1кг). Проаналізувавши певний проміжок часу (з лютого 2012 по серпень 2013 року), вдалося з’ясувати, що ціни на необроблену форель (1 кг) досягли мінімальної позначки в грудні, після чого почалося постійне підвищення цін і лише в квітні 2013 року ціни на необроблену форель зрівнялися з цінами у Швеції. В подальшому ціни поступово піднімалися і вже у серпні 2013 року досягли позначки в 10,07 євро за кілограм. Коливання цін не носить сезонного характеру.
Ціна на філе форелі в Фінляндії, приблизно, на 70-90% вища за ціну на необроблену рибу, має ті ж самі тенденції ціноутворення, відсутність сезонності включно.
Роздрібні ціни на райдужну форель

Іспанія (ES) - філе 200-300 гр.

Швеція (SE) – необроблена, 1 кг

Фінляндія (FI) - необроблена, 1 кг

Фінляндія (FI) - філе, 1 кг

Франція (FR) - необроблена, порційна


4.2 Роздрібні ціни на свіжу тиляпію

Останнім часом розведення тиляпії швидко набуло розмаху у всьому світі одночасно зі встановленням європейського та північноамериканського ринку. Об’єми світового виробництва оцінюються приблизно в 3 мільйони тонн, де Китай значно лідирує у виробництві. Цей вид також вирощується в країнах Азії (таких як Індонезія, Філіппіни, Таїланд), Африки (Єгипет) та Латинської Америки (Бразилія), де більша частина продукції реалізується на місцевих ринках. Щодо ЄС, то станом на 2011 рік тиляпію вирощували в Італії (10 тонн) та Великобританії (186 тонн). Тиляпія має помірно біле м’ясо з ніжним смаком, її можна споживати як альтернативу пангасіусу, або сому. Її можна готувати різними способами , а також готувати з неї різні страви.


Ринок ЄС не відразу прийняв цю прісноводну рибу, виробництво якої стало прикладом світового успіху. І лише починаючи з 2010 року об’єм імпорту до країн ЄС з країн третього світу значно зріс, досягши позначки в 29000 тонн станом на 2012 рік.
Краї́ни «тре́тього сві́ту» - колишні колонії та напівколонії, які здобули політичну незалежність і посідають особливе місце у світовій політиці і світовому господарстві.[джерело?]
Та все ж в першому півріччі 2013 року, імпорт , що склав 11800 тонн, зменшився на 5% у порівнянні з попереднім аналогічним періодом. Тиляпія імпортується у вигляді свіжого/охолодженого та замороженого філе. В першому півріччі 2013 року головним імпортером була Іспанія, що постачала 20% риби на ринок ЄС. Слідом за нею йдуть Франція, Польща та Нідерланди.
Роздрібна ціна за 1 кілограм свіжої необробленої тиляпії у Великобританії дуже різниться в залежності від періоду дослідження, від 8,8 євро за кілограм в січні 2011 до 18,4 євро – в квітні цього року. Ціни не залежать від сезонних коливань, до того ж протягом останніх 28 місяців спостерігається тенденція до поступового зростання цін.
Роздрібна ціна за 1 кілограм свіжої необробленої тиляпії у Нідерландах варіюється від 12,2 (серпень 2012) до 16,2 (липень 2013) євро за кілограм. Інколи трапляються значні підйоми цін, хоча здебільшого ціни досить стабільні. Тим не менш ці зміни не носять сезонного характеру.
Роздрібні ціни на свіжу тиляпію

Великобританія (UK) – філе, 1 кг

Нідерланди (NL) – необроблена, 1 кг
4.3 Ринок рибної продукції Італії

Дані щодо внутрішніх закупівель риби в Італії протягом першого кварталу 2013 року засвідчили зниження, як ціни (−12,9%) так і об’ємів (−3,3%) продажу в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Найбільший спад ціни (−17,5%) та об’єму (−4,8%) спостерігається в секторі свіжої риби. Також спад торкнувся і консервованого тунця (−2,6% об’єму), що дуже популярний серед споживачів Італії. Італійці витрачають на рибу та морепродукти 7,3 % ( за вартістю) від загального об’єму витрат на продукти харчування (включно з витратами на алкогольні та безалкогольні напої).

Безалкогольні напої - напої, які не містять алкоголю. Зазвичай, безалкогольні напої, складаються з води, підсолоджувача та ароматизатора. Як підсолоджувачі виступають цукор, глюкозно-фруктозний сироп або інші підсолоджувачі (у випадку дієтичних напоїв).
Ї́жа - все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримання життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з довкілля, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії.


4.4 Ринок розмороженої риби

В ЄС ринок розмороженої риби майже не задокументований, по тій причині, що був виявлений лише під час дослідження проведеного національною організацією «ФрансАгріМер». Розморожене філе риби та стейки з’явилися на ринку ЄС в 2005-2006 роках. Ця продукція могла складати 50% від всієї фасованої риби у Великобританії. Та все ж вона була малопоширеною в країнах, де споживають переважно свіжу рибу, таких як Іспанія та Норвегія, а також в країнах, де популярна свіжа та морожена продукція, таких як Бельгія та Нідерланди. У Франції у великих та середнього розміру торгівельних центрах частка розмороженої рибної продукції досягає 86% від загального об’єму реалізації. 56% з них реалізується на полицях самообслуговування. І лише 3,5% від загального об’єму розмороженої риби реалізується через полиці свіжої риби. В період з 2009 по 2012 рік відбулося зниження споживання (на 43% в об’ємі), переважно по причині зниження споживання пангасіуса. Та не зважаючи на це, розморожене філе пангасіуса залишається найбільш популярним продуктом, випереджаючи розмороженого тунця та тріску.
Каталог: files
files -> Виховна година «Майбутнє — без сніду» Обладнання: маркери, роздавальний матеріал: пам’ятки «Кроки до успіху»
files -> Економічний бюлетень Посольства України в рп квітень 2014 р. №104
files -> 1 клас Тести Правильна відповідь оцінюється в бал. У ситуації цінової війни за умов рівноваги олігополісти продають продукцію
files -> Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів (пункт1 глави 4 розділу III) Титульний аркуш Підтверджую ідентичність електронної та паперової форм інформації


Скачати 74.52 Kb.

  • Біскайській затоці
  • Азорських островах
  • Північній Ірландії
  • Роздрібні ціни