Первая страница
Наша команда
Контакты
О нас

    Головна сторінка



Оселедець у раціоні дітей дошкільного віку у дошкільному навчальному закладі до дитячого раціону, аби його урізноманітнити, час від часу включають оселедець, зокрема й солоний. Цей продукт харчування корисний для організму дітей

Скачати 107.76 Kb.

Оселедець у раціоні дітей дошкільного віку у дошкільному навчальному закладі до дитячого раціону, аби його урізноманітнити, час від часу включають оселедець, зокрема й солоний. Цей продукт харчування корисний для організму дітей




Скачати 107.76 Kb.
Сторінка1/2
Дата конвертації08.05.2017
Розмір107.76 Kb.
  1   2

Оселедець у раціоні дітей дошкільного віку

У дошкільному навчальному закладі до дитячого раціону, аби його урізноманітнити, час від часу включають оселедець, зокрема й солоний.

Навча́льний заклад (осві́тній заклад) - організація, що на постійній і безперервній основі здійснює освітній процес з метою навчання, виховання, розвитку і самовдосконалення особистості.

Цей продукт харчування корисний для організму дітей, особливо в осінньо-зимовий період.

Ї́жа - все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримки життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з навколишнього середовища, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії.

З'ясуємо, у чому полягають його корисні властивості

Раціон дитини має бути різноманітним за набором продуктів харчування, аби забезпечити організм дитини необхідною кількістю поживних речовин — білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів, макро- та мікроелементів.

Поживна речовина - необхідна для життя і росту організму, хімічна речовина, яку організм отримує з навколишнього середовища. Тварини споживають поживні речовини з їжею, а рослини безпосередньо з ґрунту та повітря.

При цьому продукти харчування мають бути раціонально розподілені на кожний прийом їжі впродовж дня.

Камбоджійці та філіппінці вживають качині яйця із 19-20-денними зародками, в яких проглядаються сформовані дзьоб і кістки. Страва вважається делікатесом. Назва страви - балут.

У щоденному раціоні дитини обов’язково мають бути овочі, молоко та кисломолочні продукти, страви з круп, м'яса та риби. Особливо корисними для організму дітей вважають таку рибу, як щука, сом, морський окунь, тріска, судак та оселедець.

Хімічний склад та енергетична цінність



Оселедець, зокрема його філе, є джерелом життєво важливих для організму людини якісних легкозасвоюваних білків і жирів.

Кисломоло́чний проду́кт - молочний продукт, який виробляють ферментацією молока або маслянки, вершків, сироватки, знежиреного молока спеціальними заквасками: лактобактеріями (ацидофільна, болгарська паличка), деяких біфідобактерій, термофільного (молочнокислого) стрептокока, кефірних грибків, дріжджів.

Калорі́йність ї́жі або енергети́чна ці́нність харчови́х проду́ктів - кількість енергії, яка утворюється при окисненніі жирів, білків, вуглеводів, що міститься у продуктах харчування, і витрачається на фізіологічні функції організму.

Людське тіло - фізична структура людини, людський організм. Тіло людини утворено клітинами різних типів, характерним чином організується в тканини, які формують органи, заповнюють простір між ними або покривають зовні.

Білки оселедця містять усі незамінні амінокислоти. Особливо багато серед них лізину, лейцину та триптофану. Серед жирів домінують моно- та поліненасичені жирні кислоти — олеїнова, ліноленова й унікальні, властиві лише рибі, докозагексаенова й ейкозапентаенова.

Для харчування дошкільників рекомендують використовувати оселедець із вмістом жиру не менше 12%. Адже така риба містить більше корисних поліненасичених жирних кислот.

Жи́рні кисло́ти - органічні сполуки, що складаються з вуглецевого ланцюжка, довжиною до 24 атомів вуглецю з карбоксильною групою (-СООН) на одному кінці.

Поліненаси́чені жи́рні кисло́ти (вітамін F) - це жирні кислоти, які мають більше, ніж один подвійний зв'язок між атомами вуглецю. Поліненасичені жирні кислоти виконують 2 функції: вони є компонентами фосфоліпідів усіх клітинних мембран, від яких залежить передача імпульсів і робота рецепторів, та попередниками для синтезу ліпідних медіаторів (ейкозаноїдів), які є важливими в регулюванні низки фізіологічних процесів.

Уміст жиру впливає на енергетичну цінність, смакові якості, і кулінарне використання оселедця
(табл.). Що жирніша риба, то вона ніжніша, смачніша й ароматніша.


Також ця риба містить вітаміни D, А, Е, РР, С увесь комплекс вітамінів групи В, а також макро- та мікроелементи — калій, кальцій, магній, фосфор, хлор, залізо, йод, кобальт, марганець, мідь, фтор, хром, селен, цинк. Вживання ЗО г філе оселедця забезпечить добову потребу організму дитини в залізі та цинку на 3%, у фосфорі — на 7% та в калії — на 14%.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Оселедець є «рекордсменом» серед усіх видів риби за вмістом вітаміну D.

Родина оселедцевих

До цієї родини належать такі види риби, як оселедець, салака, кілька, тюлька, сардини, сардінелла. Тіло оселедцевих довгасте, стиснуте з боків, вкрите дрібною лускою, що легко відпадає, бокової лінії немає, хвостовий плавник дуже роздвоєний.

Бічна́ лі́нія (linea lateralis) - орган відчуття у круглоротих, риб, а також у личинок і деяких дорослих земноводних, який сприймає рухи і вібрації навколишнього середовища. Використовується для орієнтації у воді.

Спинний плавник один, і розміщений посередині на спині. Оселедці південних водойм мають на тілі шилоподібні лусочки, що утворюють уздовж черева твердий кіль.


Хімічний склад та енергетична цінність оселедця

Найменування

продукту

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

Енергетична цінність, ккал

Атлантичний

жирний


17,7

19,5



248

Атлантичний

нежирний


19,1

6,5



135

Атлантичний

середньосолоний



17,0

8,5



145

Тихоокеанський

жирний


14,0

15,0



191

Тихоокеанський

нежирний


18,0

7,0



135

Тихоокеанський

середньосолоний



17,4

17,1



224

Корисні властивості

Оселедець швидко засвоюється організмом дитини та є для нього ідеальним джерелом білка — основного будівельного матеріалу для м'язів і шкіри.

Будіве́льні матеріа́ли - це різні за складом, структурою, формою та властивостями речовини, застосовувані безпосередньо для будівництва споруд або для виготовлення з них збірних елементів на спеціалізованих підприємствах.

Регулярне вживання цієї риби сприяє відновленню сил та енергії в разі перенавантажень як розумового, так і фізичного характеру, знижує агресивність і пригнічує вироблення гормонів стресу.



ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Навіть один шматочок оселедця може поліпшити настрій дитини.

Оселедець рекомендують вживати дітям для профілактики рахіту та остеопорозу, зокрема в осінньо-зимовий період. Адже ця риба містить значну кількість вітаміну D, що сприяє максимальному засвоєнню кальцію та фосфору, а отже — запобігає руйнуванню кісткової тканини та зубів, прискорює загоєння переломів. Завдяки вмісту вітаміну D вживання оселедця знижує ризики розвитку онкологічних та дерматологічних захворювань.



Оселедець поліпшує роботу серцево-судинної системи, зокрема:

  • зменшує ризик утворення тромбів у судинах;

    Кістко́ва ткани́на (лат. textus ossei) - вид твердої сполучної тканини, із якої сформовані кістки скелету.

    Тромбо́з (від грец. θρόμβωσις, thrombōsis - «згортання») - процес зажиттєвого утворення згустків крові - тромбів - у кровоносних судинах або в порожнинах серця людини і тварин; ускладнює або припиняє місцевий кровообіг.

    Серцево-судинна система Серцево-судинна система головним чином здійснює транспорт крові в замкненій трубчастій системі - кров'яній. До якої відноситься серце-артерії-капіляри-вени-серце. По ній циркулює рідка сполучна тканина - кров.



  • активізує кровообіг у капілярах;

  • зміцнює стінки кровоносних судин;

  • регулює артеріальний тиск;

    Кровоно́сні суди́ни - складові серцево-судинної системи, які забезпечують швидкий транспорт крові до усіх органів тіла людини, забезпечуючи обмін речовин між кров'ю та навколишніми тканинами. Вивченням кровоносних судин, нарівні з лімфатичними, займається розділ медицини - ангіологія.

    Артеріальний тиск - кров'яний тиск, який заміряється на артеріях і визначає силу тиску крові на стінках артерій під час систоли та діастоли серцевого м'язу. Завжди вимірюється два значення: систолічний (верхній) і діастолічний (нижній).



  • збільшує кількість «корисного» холестерину (ліпопротеїдів високої щільності);

  • очищує кров від продуктів окислення, токсинів і холестерину.

Оселедцевий жир зменшує розмір жирових клітин — адипоцитів, що знижує ризик розвитку діабету другого типу.

Жирова́ ткани́на - різновид сполучної тканини тваринних організмів, яка утворюється з мезенхіми і складається з жирових клітин.

Окрім того, завдяки вмісту хрому м'ясо оселедця регулює рівень інсуліну в крові.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У разі дефіциту хрому ризик розвитку цукрового діабету вищий, ніж зазвичай.
Ця риба має стати постійним компонентом лікувальної дієти для дітей із надлишковою масою тіла, адже містить поліненасичені жирні кислоти, що поліпшують обмін речовин в організмі.

Регулярне вживання оселедця забезпечує організм людини йодом. Цей мікроелемент необхідний для роботи щитоподібної залози, зокрема для виробництва нею гормонів. До речі, селен, що міститься в оселедці, є мікроелементом, що підвищує засвоєння йоду.

Оселедець корисно вживати для підвищення імунного захисту організму, а отже — профілактики гострих респіраторних вірусних інфекцій і грипу. Усе завдяки вмісту лізину — амінокислоти, що має противірусну дію.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Вживання молоків оселедця є засобом профілактики і лікування захворювань грибкової природи.

Щитоподібна залоза (лат. glandula thyroidea) - непарний орган ендокринної системи, що складається з двох долей, перешийка та рудиментарної пірамідальної долі. Розташований на передній поверхні шиї, попереду трахеї, і є периферійним гіпофіз-залежним органом ендокринної системи, який регулює основний обмін і забезпечує кальцієвий гомеостаз крові.

Терап́ія (синонім: лікування) - процес, бажаною (але не завжди досяжною) метою якого є полегшення, зняття чи усунення симптомів (компенсація, купірування) і проявів того чи іншого захворювання, патологічного стану чи іншого порушення життєдіяльності, нормалізація порушених процесів життєдіяльності і одужання, відновлення здоров'я (санація).

Адже молоки містять імуномодулятори, а саме натрієву сіль ДНК.

Лецитин, що міститься в ікрі оселедця, стимулює регенерацію клітин шкіри і навіть підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Особливості вживання

Лікарі рекомендують уводити солоний оселедець до раціону дітей з трирічного віку. Адже як і будь-яка риба, через значний вміст йоду оселедець може спричинити алергійну реакцію. Тим паче якщо в когось із батьків є алергія на рибу. До того ж солоний оселедець містить значну кількість харчової солі. У разі насичення тканин і кровоносних судин цією речовиною в організмі дитини виникає надлишок води, що призводить до перевантаження нирок.



ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У малосольному оселедці міститься 6,3 г солі, а в солоному — 14 г на 100 г продукту.

Однак при цьому їсти солоний оселедець бажано хоча б раз на тиждень. У дошкільному навчальному закладі слід давати його дітям раз на 10 днів. Згідно з Інструкцією з харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227, співвідношення в раціоні дітей страв із риби та рибних продуктів має бути таким:

риба свіжеморожена 80

рибні продукти (оселедець, рибні консерви) 20
У разі відсутності необхідних продуктів харчування відповідно до Норм заміни продуктів за енергоцінністю, визначених у додатку 8 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.

Міністе́рство осві́ти і нау́ки Украї́ни (МОН України) - центральний орган виконавчої влади України.

Постанова Кабінету Міністрів України Постанова Кабінету Міністрів України - нормативно-правовий акт Уряду України - Кабінету Міністрів.

2014 № 535) до постанови


Каталог: uploads
uploads -> Ііі міжнародний економічний саміт «Україна І світ. Новий діалог»
uploads -> Інформація про роботодавців Одеси (перелік відсортований за розміром штату співробітників у місті) Компанія Проекти і технології
uploads -> Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни: " Програмування мобільних пристроїв " для студентів напряму підготовки
uploads -> Оголошення про тендер (rfq) Номер rfq: ucbi-062-с дата оголошення: 13 листопада 2015 Кінцевий термін подання: 20 листопада 2015 Опис: Постачання it обладнання для зони митного оформлення в Одесі
uploads -> О. К. Юдін, директор Інституту комп’ютерних інформаційних технологій, д-р техн наук, професор
  1   2


Скачати 107.76 Kb.

  • Хімічний склад та енергетична цінність
  • Родина оселедцевих До цієї родини належать такі види риби, як оселедець, салака, кілька, тюлька, сардини, сардінелла.
  • Хімічний склад та енергетична цінність оселедця
  • Найменування
  • Вуглеводи
  • Оселедець поліпшує роботу серцево-судинної системи